David-Jan is trainee bij FRA: “Mijn traineeship heeft mijn beeld over mensenrechten verrijkt”
David-Jan Middelkoop is sinds oktober 2024 trainee bij het Bureau van de Europese Unie voor de grondrechten (Fundamental Rights Agency, FRA) in Wenen. Hoe is het om daar te werken? We legden hem vijf vragen voor.
Tip: interesse in werken voor FRA? Op 13 mei 2025 organiseert bureau NCIF (Nationaal Coördinator Internationale Functies), waar WerkenbijdeEU onderdeel van is, het online event 'Een internationale carrière in mensenrechten & de rechtsstaat'. Verschillende internationale organisaties die zich inzetten voor deze thema's komen vertellen over hun werk en de mogelijkheden die zij bieden voor studenten en starters. Onder meer FRA is aanwezig. Lees meer en meld je aan via het nieuwsbericht over ons online event.
Wat doet het Bureau van de Europese Unie voor de grondrechten?
"FRA is een agentschap dat onafhankelijk advies geeft aan EU-instellingen over fundamentele rechten. Dit doen we bijvoorbeeld voor de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie. We werken ook samen met andere agentschappen. Wat we voornamelijk doen, is de ontwikkelingen van fundamentele rechten binnen de Europese Unie monitoren en daar rapporten over schrijven. Dit doen we door data te verzamelen over verschillende thema’s, zoals antisemitisme, anti-moslimhaat, gender-based violence en de situatie van Roma."
"Een ander belangrijk aspect is het verspreiden van deze onderzoeksresultaten binnen de instellingen en lidstaten, voornamelijk door netwerken op te bouwen, workshops te geven en events te organiseren."

Waarom wilde je hier als trainee aan de slag gaan?
"Goede vraag! Ik vind mensenrechten heel erg belangrijk - zowel het beschermen en promoten daarvan als ook de uitoefening daarvan te verzekeren. Doordat ik zelf een lichamelijke beperking heb, weet ik dat er best wat obstakels zijn waar mensen met een beperking tegenaanlopen."
"Ik merk dat de mensen die hier werken allemaal heel erg gemotiveerd zijn om mensenrechten te beschermen, hoger op de beleidsagenda te krijgen én te houden. Zeker nu het huidige Europese klimaat verandert en we in een tijd leven waarin mensenrechten meer onder druk komen te staan. Daarbij geloof ik dat je de positie van minderheden op grote schaal kunt veranderen door samen te werken op Europees niveau. En dat is wat FRA doet.”
"Ik geloof dat je de positie van minderheden op grote schaal kunt veranderen door op Europees niveau samen te werken. Dat is precies wat FRA doet"
Waar houd je je zoal mee bezig op een dag?
"Een van mijn taken als trainee is netwerken met nationale organisaties en de civil society, zoals ngo’s. Het is belangrijk dat de relatie met FRA niet van één kant komt - dat wij alleen informatie geven - maar dat we ook informatie krijgen. Informatie van nationale organisaties en ngo’s over wat zij signaleren en belangrijk vinden, maar ook hoe je de dialoog tussen organisaties of groepen kunt faciliteren."
"Daarnaast houd ik de beleidsontwikkelingen bij binnen het Europees Parlement, de Raad van de Europese Unie en de Europese Commissie. Ik luister naar debatten, maak aantekeningen en kijk waar er over mensenrechten wordt gesproken en waar FRA eventueel kan beïnvloeden. Dit wordt dan doorgegeven aan de collega’s binnen FRA, zodat ze op de hoogte blijven van waar onze organisatie meer onderzoek naar kan doen."
"Ook help ik mee met het voorbereiden en organiseren van meetings en events. Dat zijn zowel inhoudelijke als praktische zaken: van briefingfiches schrijven tot heel praktisch dingen klaarzetten, IT-zaken of namenlijsten controleren en eventueel follow-ups doen met mensen en andere organisaties."
Wat vind je het allerleukste aan je werk?
"De bijeenkomsten met de National Liaison Officers (NLO). Dit zijn afgevaardigden uit alle EU-lidstaten en de kandidaat-lidstaten die een observer status hebben binnen het werk van FRA. Tijdens deze bijeenkomsten wisselen we ervaringen uit en horen we als FRA hoe er binnen de lidstaten naar fundamentele rechten wordt gekeken. Dat is heel interessant, want dan krijg je echt mee wat er binnen de lidstaten speelt. En het is leuk om persoonlijk contact te hebben tijdens deze momenten, bijvoorbeeld als je daarna samen uit eten gaat.”
Welke ervaring neem je mee als je traineeship er straks op zit?
"Ik heb veel geleerd, vooral praktisch gezien, zoals beleid volgen en analyseren, stakeholdermanagement, en samenwerken op Europees niveau."
"Wat ik verder heel mooi vind: bij de FRA kijken ze echt naar je persoonlijke ontwikkeling: welke vaardigheden wil jij verder ontwikkelen en hoe kunnen we dat combineren zodat wij er ook wat aan hebben in het werk? Het is een win-winsituatie."
"Daarnaast is het thema mensenrechten nog belangrijker voor mij geworden. Door mijn studie rechten ken ik vooral de juridische kant van mensenrechten. Maar door mijn traineeship kijk ik nu ook heel erg naar de beleidskant en naar de impact: wat doet het met iemand als diens mensenrechten worden geschonden? Ook zag ik als trainee heel duidelijk de bereidwilligheid om mensenrechten te beschermen. Dat alles heeft mijn beeld over mensenrechten echt verrijkt.”
"Door mijn studie kende ik vooral de juridische kant van mensenrechten - door mijn traineeship kijk ik nu ook heel erg naar de beleidskant en de impact"
Tot slot: heb je nog een tip voor anderen die graag voor de EU willen werken?
“Schrijf niet alleen een duidelijke motivatie, maar geef in je brief ook aan hoe jouw vaardigheden aansluiten bij wat er gevraagd wordt. Dat vergroot je kans aanzienlijk.”