Selectieprocedure voor functies macro-economie en financiële economie

Voor het eerst sinds 2013 is weer een selectieprocedure (concours) geopend om senior-economen te werven voor functies bij onder andere de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Raad van de Europese Unie. Er worden kandidaten geworven op twee vakgebieden: financiële economie en macro-economie. Inschrijven voor dit concours kan tot uiterlijk dinsdag 19 december.

Lees meer over de functie-inhoud en eisen, begeleiding bij de inschrijf- en selectieprocedure en de ervaringen van twee Nederlandse economen bij de Europese Commissie.

Economie

Wat houdt de functie in?

  • Financiële economie: dit vakgebied betreft het gebied van financiële economie, met speciale nadruk op multilateriaal toezicht en landentoezicht. Het opstellen en uitvoeren van wetgeving met betrekking tot bancaire en financiële diensten. Beleidsontwerp, -analyse en -evaluatie. Het uitwerken en/of uitvoeren van financieringsregelingen, betrekkingen tussen de EU en de internationale financiële instellingen en versterking van de samenwerking op dit gebied. Portefeuillebeheer, financieel risicobeheer en het opnemen van leningen op de financiële markten.
  • Macro-economie: dit vakgebied betreft het gebied van macro-economie, met speciale nadruk op multilateraal toezicht, alsook beleidsontwikkeling, -analyse en -evaluatie.

Functie-eisen en -niveau

  • Financiële economie: je beschikt over een afgeronde opleiding (minimaal bachelor) op het gebied van economie, wiskunde, statistiek, econometrie of financiën, gevolgd door ten minste zes jaar relevante werkervaring op het gebied van financiële economie of economische zaken of van analyse.
  • Macro-economie: je beschikt over een afgeronde opleiding (minimaal bachelor) op het gebied van economie, wiskunde of statistiek gevolgd door ten minste zes jaar werkervaring op het gebied van macro-economie of macro-economische statistieken.

Daarnaast beheers je de Nederlandse taal of één van de andere officiële EU-talen uitstekend (C1) en het Engels, Frans of Duits goed (B2).

De volledige functieomschrijving en alle functie-eisen vind je op de website van het Europees Bureau voor Personeelsselectie (EPSO):

Als econoom ben je hier een kind in een snoepwinkel. Je moet heel hard nadenken over de economische werkelijkheid.

Gert-Jan Koopman

Gert-Jan Koopman is plaatsvervangend directeur-generaal en verantwoordelijk voor staatssteun op het directoraat-generaal Concurrentie (COMP) van de Europese Commissie. Gert-Jan gaat in op de veelzijdigheid van het werken bij de Europese Commissie en waarom het de moeite waard is om deel te nemen aan het concours voor senior-economen bij de Europese Unie.

Selectieprocedure, Talent Screener en begeleiding WerkenbijdeEU

De selectieprocedure voor een vaste functie bij de EU test kandidaten op vakinhoudelijke kennis en competenties. Bij deze concoursen vindt afhankelijk van het aantal aanmeldingen, ofwel  vóór de assessmentronde een preselectieplaats waarbij je verbaal, numeriek en abstract redeneren wordt getoetst, ofwel wordt geselecteerd op basis van kwalificaties.

Belangrijk onderdeel van de selectieprocedure is de zogenaamde Talent Screener. Deze maakt onderdeel uit van het inschrijfformulier voor het concours. Je wordt hier gevraagd om op een gestructureerde wijze jouw werkervaring en expertise op te geven, inclusief voorbeelden uit de praktijk. De kandidaten met de hoogste score voor de Talent Screener worden uitgenodigd voor het assessment. Bij dit assessment wordt ook een vakinhoudelijk interview afgenomen.

WerkenbijdeEU heeft informatie beschikbaar over hoe je de Talent Screener goed invult. Door hier voldoende aandacht aan te besteden, kan je jouw kansen in het concours vergroten. Neem contact op met WerkenbijdeEU en we sturen je onze informatie per e-mail toe.

Na je inschrijving voor dit concours kun je je aanmelden voor de Talent Pool van WerkenbijdeEU. Via deze Talent Pool ontvang je nuttige tips, advies en begeleiding bij het concours.

Onze onderzoeken zorgen regelmatig voor voorpaginanieuws. Het geeft voldoening dat het belangrijk is wat je doet.

Annemiek Wilpshaar

In 2013 nam Annemiek Wilpshaar deel aan de het concours voor senior-economen. Dat leidde tot een vaste baan bij de Europese Commissie. Daar werkt ze als inmiddels als plaatsvervangend afdelingshoofd bij het directoraat-generaal Concurrentie (COMP). Lees meer over de motivatie van Annemiek om bij de EU te willen werken.