Selectieprocedure (startende) beleidsmedewerkers geopend voor inschrijving

De Europese Unie werft op dit moment (startende) beleidsmedewerkers. Heb je minimaal een bachelor op zak en heb je een goede kennis van twee van de officiële EU-talen, dan is dit jouw kans op een carrière bij de EU! Schrijf je in voor de selectieprocedure voor een vaste baan bij Europese Unie, het concours!

Aanmelden kan tot 10 april 2018.

Daphne Heijdelberg

Europa zoekt talenten in tal van vakgebieden

In een baan bij de Europese Unie werk je samen met meer dan 28 verschillende nationaliteiten en maak je van dichtbij ontwikkelingen op hoog internationaal niveau mee. Je hebt contact met nationale overheden, niet-gouvernementele organisaties, internationale media en het Europese bedrijfsleven. Een Europese carrière biedt je de mogelijkheid om jezelf breed te ontwikkelen en om te blijven groeien in je werk. Je wisselt regelmatig van functie en raakt nooit uitgeleerd. Je krijgt veel ruimte voor opleiding en training. Ligt je hart bij klimaatverandering, migratie, veiligheid, handel en mobiele communicatie of toch meer bij economie, recht of buitenlands beleid om enkele onderwerpen te noemen? Europa zoekt (jonge) talenten (hbo/wo) in tal van vakgebieden.

Wat kan je verwachten als startende beleidsmedewerker bij de EU?

Als startende beleidsmedewerker, bij de EU administrateur genoemd, werk je binnen een team voornamelijk aan een van de volgende drie taken: beleidsformulering, operationele taken, beheer van middelen. Je ondersteunt beleidsmakers bij het vervullen van de opdracht van hun instelling of orgaan.

“Met één contract kun je hier werkelijk alle kanten op.”

Brussel was voor Yoline Kuipers niet onbekend, maar ze wist ook dat haar impact buiten de EU-instellingen beperkt was. Daarom waagde ze het erop en deed ze - met succes - mee aan het concours. “De echte beslissingen worden binnen de instellingen genomen.”

Meer lezen over de ervaringen van Yoline met het concours en de EU?

Wie kan solliciteren?

De minimale eisen voor deelname aan het concours zijn:

 • minimaal een afgeronde bacheloropleiding (hbo/wo) of een opleiding waarvan het niveau daarmee overeenstemt (diploma moet uiterlijk 31 juli 2018 behaald zijn),
 • deelname is mogelijk met iedere studierichting,
 • werkervaring is niet verplicht (maar ook niet verboden),
 • goede kennis van twee van de officiële EU-talen.

De volledige functieomschrijving, alle functie-eisen en informatie over de selectieprocedure vind je op de website van het Europees Bureau voor Personeelsselectie (EPSO).

Hoe ziet de selectieprocedure er uit?

De testen binnen het concours vinden op een paar momenten verspreid over een periode van ongeveer een jaar plaats. Als je de testen succesvol doorloopt, kun je aangesteld worden als (startende) beleidsmedewerker.

 • Het concours start met een situatiebeoordeling en een computertest, enkele toelatingstoetsen met meerkeuzevragen, waarmee je geschiktheid en vaardigheden worden beoordeeld op verbaal, numeriek en abstract redeneervermogen.
 • Heb je de preselectietoets succesvol doorlopen, dan word je uitgenodigd voor een elektronische postbakoefening. Behaal je hierbij een van de hoogste scores?
 • Dan volgt als laatste een assessment. Naast een casestudy doe je hierbij mee aan een mondelinge presentatie, gedragsgericht interview, groepsopdracht en motivatiegesprek.

Hoe meld je je aan?

Om mee te doen aan deze selectieprocedure, moet je in eerste instantie twee stappen doorlopen:

 • Stap 1: bevestig dat je aan de criteria voldoet en vermeld de kennis van al je EU-talen. Deze stap zet je voor uiterlijk 10 april, 12.00 uur 's middags. Het aanmelden voor stap 1 kost je niet zoveel tijd, wacht dan ook niet langer en doe het direct.
 • Stap 2: Kies je twee talen uit een selectie van vijf van de officiële EU-talen en vul het sollicitatieformulier in. Deze stap volgt kort na stap 1.

Om er zeker van te zijn dat je elektronische inschrijving  aan alle voorwaarden voldoet, raden we je met klem aan alle informatie op de website van het Europees Bureau voor Personeelsselectie (EPSO) zorgvuldig door te nemen. Heb je de informatie al gelezen, ga dan direct naar de aanmeldpagina.

Eerst meer weten?

Antwoorden op vragen over de selectieprocedure en de inhoud van het concours kun je vinden bij de informatie over dit concours en via de veelgestelde vragen op de website van EPSO of via de Facebookpagina of LinkedInpagina van EPSO. Heb je specifieke of persoonlijke vragen met betrekking tot dit concours waar je op de website van EPSO en op deze website geen antwoord hebt kunnen vinden? Stuur een e-mail naar WerkenbijdeEU.

Menno van der Kamp

Begeleiding en training door WerkenbijdeEU

 • Oefenmodules ter voorbereiding op de preselectie
  Heb jij je aangemeld voor het concours? En heb je een inschrijfnummer ontvangen? Dan kom je in aanmerking voor begeleiding van WerkenbijdeEU ter voorbereiding op de eerste testronde, de preselectie. WerkenbijdeEU biedt voordat de preselectie start, de mogelijkheid met online testmodules te oefenen. Stuur een e-mail naar WerkenbijdeEU om je aan te melden voor onze begeleiding.
 • Oefenmateriaal ter voorbereiding op de elektronische postbakoefening
  Wanneer je uitgenodigd wordt voor de postbakoefening zal WerkenbijdeEU je van geschikt oefenmateriaal voorzien.
 • Training voor het assessment
  WerkenbijdeEU organiseert uitgebreide trainingen voor kandidaten die de assessmentfase van het concours bereiken.

Wanneer je onze oefenmodules aanvraagt, vragen we je je in te schrijven in onze Talent Pool. Via de Talent Pool kunnen we goed contact met je houden en je nader informeren gedurende het concours. Zo kan WerkenbijdeEU jou zo optimaal mogelijk begeleiden bij het doorlopen van het concours.

"Om zo’n vaste functie te bemachtigen, moest ik meedoen aan een concours, Dat was spannend"

Dankzij een goede voorbereiding lukte het Melvin van Velthoven om het concours van de EU met succes af te sluiten. Hij kan het iedereen aanraden om een keer mee te doen aan een EU-concours. “Zelfs als je er niet doorheen komt is het waardevol.”

Lees verder over de ervaringen van Melvin met het concours en de EU.

Melvin van Veldhoven (1)