Trainee bij het Europees Parlement? Solliciteer tot eind november op een traineeplek

Een traineeship bij het Europees Parlement (EP) is een unieke mogelijkheid om praktische ervaring in een internationale en multiculturele sfeer op te doen. Als trainee draag je bij aan de werkzaamheden van het Europees Parlement en krijg je inzicht in de processen en het beleid van de instelling die de EU-burgers vertegenwoordigt. Je gaat aan de slag bij het secretariaat-generaal van het EP. Het secretariaat-generaal coördineert de wetgevingsprocedures en de (plenaire) vergaderingen. Daarnaast ondersteunt het secretariaat-generaal de verschillende organen van het EP en de Europarlementariërs bij hun werk. Als onderdeel van je traineeship woon je ook een plenaire vergadering bij in Straatsburg.

De betaalde, zogenoemde 'Robert Schuman' traineeships staan open voor alle afgestudeerden vanaf bachelorniveau en duren 5 maanden. Wil je de dagelijkse praktijk ervaren van het Europees Parlement en zelf een bijdrage leveren, solliciteer dan voor vrijdag 30 november op een traineeplek.

Lieke en Rainier op trap voor Europees parlement

Het Europees Parlement biedt traineeplekken bij de verschillende beleidscommissies, de onderzoeksdienst en de afdeling communicatie. Wil jij in maart 2019 starten als trainee bij het EP? Zorg dan dat je voor eind november solliciteert op een van de bijna 400 gepubliceerde traineeplekken. Wil je jouw kansen op een traineeship vergroten? Meld je dan direct ook aan voor de begeleiding van WerkenbijdeEU.

Je kan solliciteren op een traineeship bij het Europees Parlement als je:

  • minimaal 18 jaar bent;
  • in het bezit bent van een universitair diploma (minimaal bachelor);
  • minimaal twee officiële EU-talen beheerst;
  • een geldige verklaring omtrent gedrag kan aanleveren;
  • niet langer dan twee opeenvolgende maanden voor een EU-instelling of EU-orgaan gewerkt hebt.

Je verdient tijdens het traineeship ongeveer € 1300 netto per maand.

Trainee bij de EU

Wat een traineeship tot een succes maakt, volgens supervisor Jelmer
‘Je kunt wel 30 boeken over het Europees Parlement lezen, maar hier maakt een trainee dingen mee die je nergens anders ziet’, is de overtuiging van Jelmer Hofkamp (36), supervisor van trainees bij het Europees Parlement. Jelmer vertelt je hier meer over.

Hoe eerder solliciteren, hoe beter. Begin ruim op tijd!

Op de website van het Europees Parlement vind je vanaf 1 november een lijst met 399 traineeshipvacatures, gegroepeerd per domein (afdeling), directoraat-generaal en standplaats. Je kunt op maximaal drie traineeplekken solliciteren. Na het selecteren van een traineeship maak je eerst een account aan. Bij je online sollicitatie voeg je een Europass cv en een motivatiebrief toe.

Richt je motivatiebrief specifiek op de afdeling waar je aan de slag wilt. Maak in je brief duidelijk waarom je kiest voor een traineeship bij de EU en in het bijzonder bij het Europees Parlement. Geef daarnaast aan waarom je een geschikte kandidaat bent voor de gekozen traineeplek (opleiding, relevante werkervaring, vaardigheden etc.).

Tijdens de inschrijfperiode in november kunnen de afdelingen de binnengekomen sollicitaties al inzien. Deze periode zal gebruikt worden voor een eerste selectie van geschikte kandidaten. Vanaf 1 december start de officiële selectie door de afdelingen. Door proactief te lobbyen kun je je kansen op een traineeplek aanzienlijk vergroten. WerkenbijdeEU biedt hiervoor ondersteuning aan. Wij raden je aan het lobbyen direct na je sollicitatie en uiterlijk de laatste week van november te starten.

Lieke Antonissen

Trainee Lieke bestudeert wetgeving over handgemaakte bommen
Op haar eerste werkdag als trainee bij het Europees Parlement vond Lieke Antonissen in haar bureaula een persoonlijke brief. Van haar voorganger, een oud-trainee van het EP. “In de brief stond dat als je extra uitdagend werk wilt, je daar gewoon naar kunt vragen. En dat bleek ook zo. Ik vond die brief zo’n bijzonder gebaar!” Lees meer over Lieke's ervaringen bij het Europees Parlement.

Oriënteren op afdelingen binnen het Europees Parlement

Je bent geïnteresseerd in een traineeship bij het Europees Parlement. Welke afdeling is voor jou interessant? Waar vind je informatie om je te orIënteren?

  • op de website van het Europees Parlement staat een overzicht van de verschillende directoraten-generaal (DG's) en directies waar je aan de slag kunt.
  • op de website EU Who is Who staat een lijst met de verschillende afdelingen van het EP.

Heb je specifieke vragen over waar jij als trainee aan de slag kunt bij het EP? Neem dan contact met WerkenbijdeEU op.

WerkenbijdeEU helpt je bij jouw sollicitatie

Wil jij je kansen op een traineeship bij het Europees Parlement vergroten? WerkenbijdeEU helpt je graag verder en biedt ondersteuning bij het lobbyen voor een traineeplek. Neem hiervoor contact met ons op. WerkenbijdeEU biedt geen hulp bij het controleren van je cv of motivatiebrief.

Rainier en Lieke op Place Lux

Rainier werkt als trainee in het centrum van de internationale politiek
Van Mark Zuckerberg die in Brussel arriveerde voor de hoorzitting over privacy, tot de ontmoeting met Turkse parlementariërs: het diplomatieke proces in Brussel doet het hart van Rainier Jaarsma, trainee bij het Europees Parlement, sneller kloppen. Lees het verhaal van Rainier over zijn ervaringen bij het Europees Parlement.

Voorsprong als EU-trainee

Een traineeship bij de EU is het begin van je internationale carriére. Als trainee maak je kennis met het werk van de Europese instellingen en doe je (internationale) werkervaring op. Meestal in Brussel, maar ook Luxemburg, Straatsburg, Den Haag of een andere locatie in Europa kan je standplaats zijn. Je buigt je over uiteenlopende onderwerpen van klimaatverandering tot onderwijs en buitenlands beleid etc., vaak ook erg actueel. Een EU-traineeship op je cv opent dikwijls deuren bij andere (Europese of internationale) instellingen.

Met elke studierichting kan je als trainee bij de EU terecht. De EU biedt je de kans om als trainee waardevolle en zinvolle werkervaring op te doen. De meeste traineeprogramma’s staan open voor kandidaten met minimaal een bachelor (hbo en wo), duren vijf maanden en zijn betaald. Je zet hiermee een belangrijke eerste stap in je (Europese, internationale) carrière. Lees meer informatie over andere traineemogelijkheden dan het traineeship bij het Europees Parlement.

Europees Parlement