In maart 2020 starten als trainee bij de Europese Commissie? Solliciteer tot 30 augustus

Ook jij kan als trainee bij de Europese Commissie voor ruim 500 miljoen Europeanen werken!

Met vrijwel elke studierichting kan je als trainee bij de Europese Commissie aan de slag. Het zogenaamde Blue Book traineeprogramma staat open voor kandidaten met minimaal een bachelor, duurt vijf maanden en wordt betaald. Het maakt niet uit of je wel al enige of nog helemaal geen werkervaring hebt. Je zet met een traineeship een belangrijke (eerste) stap in je (Europese, internationale) carrière. Niet alleen als je internationale betrekkingen, Europese studies of een vergelijkbare studie hebt gedaan, ben je welkom als trainee. De Europese Commissie is ook op zoek naar specialisten op diverse vakgebieden.

Fieke van de Ven en Daniel Sent in Brussel

Een traineeship bij de EU is een mooie start van je carrière

Als trainee maak je kennis met het werk van de Europese instellingen en doe je (internationale) werkervaring op. Meestal in Brussel, maar ook Luxemburg, Straatsburg, Den Haag of een andere locatie in Europa kan je standplaats zijn. Je buigt je over uiteenlopende onderwerpen van bijvoorbeeld klimaatverandering tot cyberveiligheid, migratie en buitenlands beleid, vaak ook erg actueel. Een EU-traineeship op je cv opent dikwijls deuren bij andere (Europese of internationale) instellingen.

Wil jij in maart 2020 starten als trainee bij de Europese Commissie? Zorg dan dat je voor 30 augustus solliciteert op een traineeplek. Meld je daarna ook direct aan voor de begeleiding van WerkenbijdeEU om jouw kansen op een traineeship te vergroten.

Je kan solliciteren op een traineeship bij de Europese Commissie als je:

  • in het bezit bent van een minimaal een bachelor diploma (hbo en wo);
  • minimaal twee officiële EU-talen goed beheerst, waarvan één het Engels, Frans of Duits;
  • niet langer dan zes weken voor een EU-instelling of EU-orgaan gewerkt hebt.

De Europese Commissie betaalt je tijdens je traineeship je ongeveer € 1.200 netto per maand.

Fieke van de Ven aan het werk in een park in Brussel

‘Mijn weg naar dit traineeship is wat ongewoon.’ Na uitloting voor geneeskunde besloot Fieke van de Ven zich in te schrijven voor een studie Nederlands in Groningen. Pas tijdens de master International Humanitarian Action ontdekte ze dat ze de internationale kant op wilde. ‘Ik schreef me na mijn afstuderen in voor het Blue Book traineeship en kwam door de voorselectie. Het bewijs dat je ook met een a-typische studie als Nederlands kans maakt.’ Lees meer over Fieke's ervaringen als trainee bij de Europese Commissie.

Verder oriënteren en solliciteren op jouw traineeship bij de Europese Commissie

Uitgebreide informatie over het traineeship bij de Europese Commissie en over de sollicitatieprocedure staat op de Blue Book traineeship website. Je vindt hier ook een overzicht van veelgestelde vragen en testimonials van oud-trainees. Dit is tevens de website om je aan te melden voor het traineeship.

►Tips & tricks bij je sollicitatie
Bekijk de Facebook livestream uit augustus 2018 waarin oud-trainee Hester en WerkenbijdeEU-voorlichter Jasper je alles vertellen over (solliciteren op) het traineeship bij de Europese Commissie. Veel vragen die WerkenbijdeEU regelmatig ontvangt, worden hier beantwoord.

Waar kom ik binnen de Europese Commissie tot mijn recht?

Je bent geïnteresseerd in een traineeship bij de Europese Commissie. Welke afdeling is voor jou interessant om jouw traineeship door te brengen? Op de website van het Europese Commissie vind je een overzicht van de verschillende departementen en uitvoerende agentschappen. Je kunt naast de Europese Commissie dus ook kiezen voor een traineeship bij 15 van de agentschappen. Een agentschap is een bureau verbonden aan de Europese Unie dat zich met een bepaald onderwerp bezighoudt.

WerkenbijdeEU helpt je bij jouw sollicitatie voor een plek als trainee bij de Europese Commissie

Heb jij je aangemeld als trainee? WerkenbijdeEU kan je gedurende de gehele selectieprocedure informeren, ondersteunen en begeleiden naar een traineeplek. Neem hiervoor contact met ons op. Met een goede voorbereiding op je sollicitatie vergroot jij je kansen op een traineeship.

Daniel Sent in Brussel

‘Ik heb me vrij onbevangen aangemeld voor het traineeship en kwam er in één keer door.’ Van de circa 8.000 aanmeldingen behoorde Daniel Sent tot de 600 geselecteerde trainees. Zijn hang naar internationaal studeren en werken zat er al vroeg in: op zijn 17e volgde hij high school in Japan. Vervolgens deed hij een bachelor internationale betrekkingen in Groningen en behaalde hij de masters International Security in Engeland en bestuurskunde in Duitsland. Lees meer over de ervaringen van Daniel als trainee bij de Europese Commissie.

Voorsprong als EU-trainee

Een traineeship bij de Europese Unie is het begin van je internationale carriére. Als trainee maak je kennis met het werk van de Europese instellingen en doe je (internationale) werkervaring op. Meestal in Brussel, maar ook Luxemburg, Straatsburg, Den Haag of een andere locatie in Europa kan je standplaats zijn. Je buigt je over uiteenlopende onderwerpen zoals bijvoorbeeld klimaatverandering, migratie, cyberveiligheid en buitenlands beleid, vaak ook erg actueel. Een EU-traineeship op je cv opent dikwijls deuren bij andere (Europese of internationale) instellingen.

Met vrijwel elke studierichting kan je als trainee bij de EU terecht. De EU biedt je de kans om als trainee werkervaring op te doen die je goed kunt gebruiken bij het vervolg van je carrière. De meeste traineeprogramma’s staan open voor kandidaten met minimaal een bachelor (hbo en wo), duren vijf maanden en zijn betaald. Je zet hiermee een belangrijke eerste stap in je carrière. Lees meer informatie over andere traineemogelijkheden bij de Europese Unie.

Na je traineeship aan de slag bij de EU

Als het Blue Book traineeship is afgelopen, sta je voor een nieuwe keuze. Wat wordt jouw volgende carrièrestap? Tijdelijk contract, vaste medewerker of Junior Professional Program (JPP)? Lees de uitleg van Jasper de Boer, voorlichter bij WerkenbijdeEU, over de mogelijkheden bij de EU. En lees hoe oud-trainee Melvin van Velthoven met een omweg, een vaste functie kreeg bij de Europese Commissie.

Melvin van Velthoven bij Berlaymont gebouw Europese Commissie