Specialisten externe betrekkingen gezocht bij EDEO/EEAS

Wil jij de EU-waarden uitdragen in het buitenlandbeleid van de Europese Unie? De Europese Unie zoekt specialisten met ervaring op het gebied van externe betrekkingen voor functies bij vooral de Europese Dienst voor extern optreden (EDEO/EEAS). Er worden starters met relevante stage-, studie- of werkervaring (niveau AD5) gezocht en specialisten met ruime beroepservaring (niveau AD7) op het vlak van externe betrekkingen. Heb je interesse en wil je deelnemen aan de selectieprocedure? Schrijf je tot 13 oktober 2020 in bij het Europees Bureau voor Personeelsselectie (EPSO).

De selectieprocedures bij de Europese Unie (EU) zijn niet gemakkelijk en voor velen een onbekende materie. Meld je daarom aan bij WerkenbijdeEU. Wij geven jou informatie, tips, oefenmateriaal en training om je kansen om succesvol door de selectieprocedure te komen te vergroten. Scrol naar beneden voor meer info over deze selectieprocedure, over de begeleiding van WerkenbijdeEU en om je aan te melden voor de selectieprocedure.

foto tekst diplomatie

Wat en waar

De Europese Unie zoekt (ervaren) specialisten op het gebied van externe betrekkingen. Het betreft functies bij met name de Europese Dienst voor extern optreden (EDEO), ofwel de European External Action Service (EEAS), de diplomatieke dienst van de EU. EDEO is gevestigd in Brussel, maar heeft een uitgebreid netwerk van diplomatieke EU-vertegenwoordigingen in de hele wereld. Daarin werken Europese ambtenaren samen met diplomaten van de buitenlandse diensten van de lidstaten en lokaal personeel. EDEO maakt het buitenlands beleid van de EU samenhangender en doeltreffender om Europa meer invloed in te wereld te geven.

Voor wie

Om als starter (AD5) te kunnen solliciteren moet je minimaal een bachelor hebben, zoals bijvoorbeeld: internationale betrekkingen, internationale studies, internationale zaken, studies over mondiale kwesties, Europese studies, internationaal publiekrecht, mensenrechtenrecht, internationale economie, internationale politieke economie, internationale veiligheid of defensie. Tevens moet je minstens 1 jaar relevante (werk)ervaring op het gebied van externe betrekkingen hebben opgedaan, hetzij als stagiair, junior professional, via papers of andersoortig.

Als specialist (AD7) heb je minimaal een bachelor op het gebied van externe betrekkingen met ten minste 7 jaar relevante werkervaring, ofwel een master, gevolgd door ten minste 6 jaar relevante werkervaring.

Bijna vanzelfsprekend heb je een (zeer) goede kennis van ten minste twee van de 24 officiële talen van de EU, waarvan een taal op C1 niveau en een taal op niveau B2.

De selectieprocedure en ondersteuning daarbij van WerkenbijdeEU

De selectieprocedure start met een preselectie. Afhankelijk van het aantal deelnemers wordt eerst je redeneervermogen getoetst. Daarna volgt een voorselectie op basis van je kwalificaties via een online Talent Screener. Kandidaten met de beste beoordelingen worden uitgenodigd voor een assessment van een of twee dagen in Brussel. Hier lees je meer over de selectieprocedure.

De selectieprocedures bij de EU zijn pittig en ingewikkeld. Je kunt hierbij best wat hulp gebruiken. WerkenbijdeEU geeft je informatie, tips, oefenmateriaal en training om je kansen te vergroten. De adviseurs van WerkenbijdeEU weten precies welke onderdelen in de Talent Screener belangrijk zijn voor een goede beoordeling. Wij geven jou namens de Nederlandse overheid informatie, tips, oefenmateriaal en training om je kansen te vergroten. Ook kun je via WerkenbijdeEU gebruik maken van (klassikale) training ter voorbereiding op het assessment, de laatste fase van de selectieprocedure. Je hoeft voor onze ondersteuning niets te betalen. De enige voorwaarde is dat je de Nederlandse nationaliteit moet hebben. Je kan je per e-mail aanmelden voor de begeleiding en ondersteuning.

Hoe verder na je aanmelding

Na je aanmelding bij WerkenbijdeEU krijg je begeleiding bij elke stap in de procedure. De selectieprocedure bestaat uit een aantal testen die verspreid over een periode van ongeveer een jaar plaatsvinden. Als je deze testen succesvol doorloopt, kun je aangesteld worden als specialist externe betrekkingen bij EDEO. De inschrijving voor de selectieprocedure sluit 13 oktober om 12 uur ’s middags. Kan jij wel wat ondersteuning bij deze selectieprocedure gebruiken? Stuur WerkenbijdeEU een e-mail en wij nemen contact met je op, zie alinea hierboven.

Faciliteiten voor ambtenaren

Rijksambtenaren kunnen bij deelname aan deze selectieprocedure aanspraak maken op vijf dagen studieverlof en een vergoeding voor reis- en trainingskosten. Bekijk de circulaire ‘faciliteiten rijksambtenaren bij deelname aan de EU-selectieprocedure‘ voor meer informatie.

Place Schuman in Europese wijk Brussel