Ga jij in maart 2022 als trainee bij het Europees Parlement aan de slag?

Een traineeship bij het Europees Parlement (EP) is een unieke mogelijkheid om na je studie praktische ervaring op te doen in een internationale, multiculturele, politieke sfeer. Deze betaalde, zogenoemde 'Robert Schuman traineeships' staan open voor alle afgestudeerden vanaf bachelorniveau en duren 5 maanden. Er zijn traineeplekken beschikbaar bij de verschillende beleidscommissies, de onderzoeksdienst, de afdeling communicatie en ook voor vertalers.

Wil jij de dagelijkse praktijk ervaren van het Europees Parlement en zelf een bijdrage leveren? Solliciteer dan tot 30 november op een van de ruim 400 traineeplekken om in maart 2022 aan de slag te kunnen gaan.

Fieke van de Ven en Daniel Sent voor Berlaymontgebouw van de Europese Commissie

Voor wie

Je kan solliciteren op een traineeship bij het Europees Parlement als je:

  • minimaal 18 jaar bent;
  • in het bezit bent van een diploma op minimaal bachelorniveau;
  • minimaal twee officiële EU-talen beheerst;
  • een geldige verklaring omtrent gedrag kan aanleveren;
  • niet langer dan twee opeenvolgende maanden voor een EU-instelling of EU-orgaan gewerkt hebt.

Gedurende het traineeship krijg je ongeveer € 1.300,- netto per maand uitbetaald.

Waar ga je werken en wat ga je doen

Het Europees Parlement biedt traineeplekken bij de verschillende beleidscommissies, de onderzoeksdienst, de afdeling communicatie en voor vertalers. Er zijn relatief veel traineevacatures in het brede domein van communicatie.

Het grootste deel van de traineeplekken is in Brussel of Luxemburg. Maar ook elders binnen Europa, waaronder ook Den Haag zijn interessante traineefuncties vacant. Wil jij volgend voorjaar starten als trainee bij het EP? Zorg dan dat je uiterlijk 30 november solliciteert op een van de ruim 400 gepubliceerde traineevacatures. Voor liefhebbers van vertalen alleen al zijn er vele traineeships beschikbaar.

Als trainee draag je bij aan de werkzaamheden van het Europees Parlement en krijg je inzicht in de processen en het beleid van de Europese instelling die de EU-burgers vertegenwoordigt. Je gaat aan de slag bij het secretariaat-generaal van het EP. Het secretariaat-generaal coördineert de wetgevingsprocedures en de (plenaire) vergaderingen. Daarnaast ondersteunt het secretariaat-generaal de verschillende organen van het EP en de Europarlementariërs bij hun werk. Als onderdeel van je traineeship woon je ook een plenaire vergadering in Straatsburg bij.

Jelmer Hofkamp bij entree Europees Parlement

Je kunt wel 30 boeken over het Europees Parlement lezen, maar hier maak je dingen mee die je nergens anders ziet’, is de overtuiging van Jelmer, supervisor van trainees bij het Europees Parlement. Een bijzondere kans voor trainees. Jelmer geeft tips hoe je van je traineeship een succes maakt.

Oriënteren op mogelijkheden binnen het Europees Parlement

Je bent geïnteresseerd in een traineeship bij het Europees Parlement. Leuk! Maar welke afdeling is nou interessant voor jou? Waar vind je informatie om je verder te oriënteren?

Geïnteresseerd? Solliciteer met een plan!

Tot 30 november vind je op de website van het Europees Parlement een lijst met alle traineeshipvacatures, gegroepeerd per domein (afdeling), directoraat-generaal en standplaats. Je kunt op meerdere traineeplekken solliciteren (maximaal drie). Na het selecteren van een passende traineeshipvacature maak je eerst een account aan. Bij je online sollicitatie voeg je een Europass cv en een motivatiebrief toe.

Richt je motivatiebrief specifiek op de afdeling waar je aan de slag wilt. Maak in je brief duidelijk waarom je kiest voor een traineeship bij de EU en in het bijzonder bij het Europees Parlement. Geef daarnaast aan waarom je een geschikte kandidaat bent voor de gekozen traineeplek (opleiding, relevante werkervaring, vaardigheden etc.).

Tijdens de inschrijfperiode kunnen de afdelingen de binnengekomen sollicitaties al inzien. Deze periode wordt soms al gebruikt voor een eerste, voorlopige selectie van kandidaten. Gedurende de gehele inschrijfperiode is zichtbaar hoeveel kandidaten op de verschillende functies hebben gesolliciteerd. Het kan interessant zijn 1 sollicitatie pas eind november in te sturen en te solliciteren op een traineeplek waar tot dan toe slechts weinig kandidaten op gereageerd hebben.

WerkenbijdeEU kan je tijdens de sollicitatieperiode voorzien van - indien aanwezig - Nederlandse contactpersonen bij het Europees Parlement bij wie je jouw sollicitatie onder de aandacht kan brengen. Zoals bijvoorbeeld bij de begrotingscommissie (CONT), waar een interessante plek beschikbaar is bij een Nederlandse EU-ambtenaar. Wil je hiervan gebruik maken, vul dan het inschrijfformulier voor onze Talent Pool in en wij nemen contact met je op. Je kunt volstaan met het invullen van je persoonsgegevens en het toevoegen van een cv (Europass mag, maar hoeft niet).

EU-trainee met de Eurostar op weg naar Brussel

Ook jij kan een traineeship bij het Europees Parlement doen!

De traineeships duren vijf maanden en starten elk jaar op 1 maart en 1 oktober. Tweemaal per jaar, in juni en november, kan je solliciteren voor een plek als trainee bij het Europees Parlement. Lees meer informatie, ook over andere traineeships bij de Europese Unie.

Richelle ging je voor als trainee bij het Europees Parlement. Lees over de ervaringen van Richelle bij de onderzoeksdienst in Brussel.

Na het traineeship aan de slag bij de Europese Unie

Als het traineeship bij het Europese Parlement is afgelopen, sta je voor een nieuwe keuze. Wat wordt jouw volgende carrièrestap? Misschien wel een tijdelijk of vast contract of het Junior Professional Program (JPP) bij de Europese Unie? Lees de uitleg van Jasper de Boer, voorlichter bij WerkenbijdeEU, over de carrièremogelijkheden bij de EU. En lees hoe oud-trainee Melvin van Velthoven via een omweg, een vaste functie kreeg bij de Europese Commissie.