Traineeship Europese Commissie oktober 2023 t/m maart 2024

De Europese Commissie neemt beslissingen over belangrijke thema’s die invloed hebben op jouw leven en dat van 450 miljoen andere Europeanen. Als trainee kan jij daar een rol in spelen.

Tijdens je traineeship buig je je over thema’s die hoog op de maatschappelijke en politieke agenda staan. Onderwerpen als de Europese Green Deal, digitalisering, migratie en internationaal beleid zijn vaak in het nieuws.

Een traineeship bij de Europese Commissie kan je springplank zijn naar een carrière op hoog niveau. Je bouwt aan een (internationaal) netwerk en doet relevante werkervaring op.

Wil jij 1 oktober 2023 als trainee aan de slag? Van 4 tot 31 januari kan je solliciteren bij het Traineeships Office van de Europese Commissie. Bereid je goed voor!

Charlotte Renckens en Melvin van Velthoven wandelent bij het Berlaymontgebouw

Online voorlichtingsbijeenkomst 19 januari

WerkenbijdeEU adviseert je over je online inschrijving. Op donderdag 19 januari beantwoorden we vragen, delen we ervaringen en geven we toelichting op het traineeship-programma tijdens een online voorlichtingsbijeenkomst.

Onderwerpen voorlichtingsbijeenkomst:

  • Je mogelijkheden als trainee
  • Je werkdag bij de Europese Commissie
  • Leven en leren bij de EU en in Brussel
  • Je traineeplek en je carrière daarna
  • Do’s en don’ts van de selectieprocedure
  • De voorselectie en hoe verder
  • Wat WerkenbijdeEU voor jou kan betekenen

Het programma duurt van 17 tot 18.30 uur en bevat meerdere momenten voor het stellen van vragen aan de sprekers: Lieke Brackel (trainee), Monty Aal (trainee) , Melisa Duman (ex-trainee, inmiddels junior professional bij de Europese Commissie) en Annieke Logtenberg (ex-trainee, beleidsmedewerker en teamleider bij de Europese Commissie).

Heb je de online voorlichting gemist? Geen probleem, je kan de opname terugkijken.

Melissa van der Heijden, oud trainee Europese Commissie

Eigen initiatief nemen is belangrijk in Brussel, merkte Melissa. ‘Mijn supervisor zei meteen: “Je bent hier voor je eigen ontwikkeling, dus maak er wat van. Wil je iets speciaals zien of doen, klop dan gewoon aan bij de directie en vraag het.” Dat ging me gemakkelijker af dan ik dacht. Enthousiasme en nieuwsgierigheid worden zeker gewaardeerd en ik werd steeds zelfverzekerder.'

Lees verder over Melissa’s ervaringen als trainee bij het directoraat-generaal Civiele bescherming en humanitaire operaties van de Europese Commissie.

Traineeship Europese Commissie, wat en waar?

Een traineeship bij de Europese Commissie is een serieuze startersbaan van ongeveer een half jaar. Je krijgt al snel veel verantwoordelijkheid en je draait mee als volwaardig lid van een afdeling. Je ontvangt daarvoor een maandelijkse vergoeding van ongeveer € 1.300 netto.

Tijdens het traineeship maak je kennis met het werk van de Europese instellingen en doe je (internationale) werkervaring op. Meestal in Brussel, maar ook Luxemburg, Straatsburg, Den Haag of een andere stad in Europa kan je standplaats zijn.

Voor het traineeship heb je minimaal een wo- of hbo-bachelordiploma nodig. De Europese Commissie zoekt generalisten én specialisten om te werken aan uiteenlopende, vaak actuele thema’s. Je werkt samen met ambitieuze en hooggekwalificeerde mensen uit de hele EU en legt contacten die mogelijk bepalend zijn voor je loopbaan. Een EU-traineeship opent namelijk deuren bij andere (Europese of internationale) instellingen, bedrijven en de Rijksoverheid.

Voor wie?

Je kan solliciteren op een traineeship bij de Europees Commissie als je

  • in het bezit bent van minimaal een bachelordiploma (hbo/wo)
  • minimaal twee officiële EU-talen goed beheerst, waaronder Engels, Frans of Duits
  • niet eerder langer dan zes weken voor een EU-instelling of EU-orgaan hebt gewerkt
Bart, trainee bij de Europese Commissie

In Brussel ontdekte Bart hoeveel Europeanen eigenlijk gemeen hebben met elkaar. ‘Grappig was dat ik me al na één dag in Brussel meer Europeaan dan Nederlander voelde. Ook realiseerde ik me opeens heel goed dat wat we in Nederland meekrijgen over Brussel slechts het topje van de ijsberg is. Brussel is hét platform waar ambitieuze visies worden omgezet naar beleid met impact.’

Lees verder over Barts ervaringen als trainee bij het directoraat-generaal Interne markt, industrie, ondernemerschap en midden- en kleinbedrijf van de Europese Commissie.

Oriënteren en solliciteren

Op onze website vind je meer informatie over traineeships bij de Europese Unie. Lees hier onder andere tips over hoe je jouw kansen kan vergroten. Oriënteer je op het selectieproces, hoe het werkt, wat erbij komt kijken en welke invloed jij hier zelf op kan uitoefenen.

Wil je meer weten over dit traineeship bij de Europese Commissie? Ga naar de website van het Traineeships Office van de Europese Commissie. Je vindt daar informatie over de inhoud van het traineeship, hoe je kan solliciteren, de selectieprocedure en nog veel meer. Bij de veelgestelde vragen (FAQ) vind je op meer dan honderd meest gestelde vragen een antwoord.

WerkenbijdeEU helpt je tijdens (en na) jouw sollicitatie

Inschrijven voor het traineeship bij de Europese Commissie kan tot dinsdag 31 januari 2023, 12 uur ’s middags.

Na je inschrijving houdt WerkenbijdeEU graag contact met je. Heb jij gesolliciteerd als trainee bij de Europese Commissie? Registreer je dan voor de Talent Pool bij dit traineeship (alleen verplichte velden invullen is voldoende). Zo kan WerkenbijdeEU contact met je houden en je informeren.

ex-trainee bij de Europese Commissie, Monika Milanovic