Start je carrière bij de EU op 24 maart 2018 met een Meet & Greet in Amersfoort

Werken bij de Europese Unie? De EU zoekt Nederlands talent.
Verken jouw mogelijkheden op 24 maart 2018 tijdens de Meet & Greet!

Menno met tekst Meet & Greet 2018

Meet & Greet

Bij de Europese Unie (EU) vind je een baan die past bij jouw ambities. Een baan in een dynamische en internationale omgeving, waar je elke dag geprikkeld wordt om het beste uit jezelf te halen. Werk dat niet om de winst van een bedrijf draait, maar om de levensomstandigheden van meer dan 500 miljoen Europeanen. Dat is een uitdaging en een voorrecht, elke dag opnieuw.

Ben jij:

 • bijna of kortgeleden afgestudeerd,
 • werkend, maar wil je wel een iets anders,
 • geïnteresseerd in traineeships, tijdelijke en/of vaste contracten bij de Europese Unie?

Kom je oriënteren op een Europese carrière tijdens de Meet & Greet van WerkenbijdeEU! Nederlandse EU-ambtenaren en andere EU-deskundigen staan 24 maart klaar om met je in gesprek te gaan. Meld je hieronder aan en ontdek 24 maart jouw mogelijkheden bij de EU!

Selectieprocedure startende beleidsmedewerkers bij de EU

Op donderdag 8 maart is het concours, de selectieprocedure voor een vaste baan bij de EU geopend. De EU zoekt hiervoor (startende) beleidsmedewerkers op uiteenlopende vakgebieden. Aanmelden voor dit concours kan tot uiterlijk 10 april.
Wat zijn de eisen?

 • minimaal een afgeronde bacheloropleiding (hbo/wo) of een opleiding waarvan het niveau daarmee overeenstemt (diploma moet uiterlijk 31 juli 2018 behaald zijn),
 • deelname is mogelijk met iedere studierichting,
 • werkervaring is niet verplicht (maar ook niet verboden),
 • goede kennis van twee van de officiële EU-talen.

Nieuwsgierig naar dit concours en jouw mogelijkheden bij de EU? Lees meer informatie en meld je hieronder aan voor de Meet & Greet.

Op dit moment zijn ook twee andere concoursen geopend voor inschrijving:

Europa zoekt talenten in tal van vakgebieden

In een baan bij een Europese instelling werk je samen met meer dan 28 verschillende nationaliteiten en maak je van dichtbij ontwikkelingen op hoog internationaal niveau mee. Je hebt contact met nationale overheden, niet-gouvernementele organisaties, internationale media en het Europese bedrijfsleven. Een Europese carrière biedt je de mogelijkheid om jezelf breed te ontwikkelen en om te blijven groeien in je werk. Je wisselt regelmatig van functie en bent nooit uitgeleerd. Je krijgt veel ruimte voor opleiding en training. Ligt je hart bij klimaatverandering, migratie, veiligheid, handel en mobiele communicatie of toch meer bij economie, recht of buitenlands beleid om enkele onderwerpen te noemen? Europa zoekt (jonge) talenten (hbo/wo) in tal van vakgebieden.

Aanmelden en locatie Meet & Greet

De Meet & Greet is helemaal volgeboekt. WerkenbijdeEU kan helaas geen nieuwe aanmeldingen meer verwerken. Er is geen wachtlijst- of reservelijst. Het heeft ook geen zin bij WerkenbijdeEU te informeren of je wellicht toch nog kan komen, hiertoe zijn geen mogelijkheden. Alleen met een geldig toegangsbewijs kunnen we je tot de Meet & Greet toelaten. Kom dus niet op de bonnefooi naar Amersfoort.

Programma Meet & Greet zaterdag 24 maart

Kennismaken met het werken bij de EU? Dat kan tijdens onze Meet & Greet. Je kunt rekenen op een interactief programma.

12.30 uur: inloop en ontvangst met koffie en thee
13.30 uur: opening Meet & Greet, gevolgd door 'Jouw carrièremogelijkheden bij de EU quiz',
Door middel van interactieve beantwoording van een aantal relevante vragen geven deskundigen jou inzicht in het concours, de andere contractsoorten bij de EU en de begeleiding die WerkenbijdeEU en de PV EU jou kunnen bieden bij jouw sollicitatieactiviteiten.

pauze

15.00 uur: ontdek welke carrièremogelijkheden er voor jou zijn bij de EU op het EU Carrière Plaza.
Natuurlijk de procedure rond het concours, de begeleiding en training van WerkenbijdeEU bij het concours en de begeleiding van de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij de EU nadat je geslaagd bent voor het concours. Krijg een voorproefje van wat de verschillende contracten en sollicitatietrajecten inhouden. Laat je informeren door Nederlandse EU-ambtenaren die jou voor zijn gegaan in deze trajecten, zoals onder andere Melvin, Daphne en Menno. Maak kennis met enkele instellingen van de EU. Sluit je aan bij korte presentaties en bezoek de informatiemarkt waar je laagdrempelig antwoord kan vinden op jouw vragen en geïnspireerd zal raken door de mogelijkheden bij de EU. Hier tref je diverse Nederlanders die trainee zijn (geweest), op een tijdelijk contract werken of via het concours in vaste dienst bij de EU zijn. Er zijn ook Nederlandse EU-ambtenaren aanwezig die je specifiek kunnen informeren over de concoursen audit en gezondheid en voedselveiligheid. Onze fotograaf staat klaar voor het maken van een profielfoto voor je Europass cv of LinkedIn profiel.
17.00 uur: netwerkborrel, ga onder het genot van een drankje en een hapje in gesprek met de aanwezig EU-(ervarings)deskundigen.

Kom naar de Meet & Greet en maak kennis met het werken bij de Europese Unie. Meld je hierboven aan.

Daphne

Vaste baan via een EU-concours

Solliciteren voor een vaste baan bij de EU gaat anders dan je gewend bent. Om in een vaste aanstelling te werken bij een Europese instelling doe je mee aan een concours, dat is de selectieprocedure voor Europese ambtenaren in vaste dienst. Als je door deze selectieprocedure komt, kun je solliciteren op jouw droombaan. De vakgebieden zijn zeer divers. Bijvoorbeeld: klimaatverandering en energie, landbouw, onderwijs, veiligheid, economie, cultuur en buitenlands beleid.

Tijdelijke contracten

Bij de EU kun je een tijdelijk contract krijgen zonder dat je mee hoeft te doen aan het concours. De EU gebruikt verschillende soorten tijdelijke contracten. Contract agents vervullen tijdelijke vacatures bij Europese instellingen en agentschappen. Soms leidt dit contract tot een vaste aanstelling. Temporary agents krijgen meestal een aanstelling van maximaal zes jaar. Het gaat hierbij veelal om personen met ruime werkervaring en specialistische kennis.

Traineeships

Een traineeship bij een van de Europese instellingen is de springplank naar een Europese carrière op hoog niveau. Je bouwt aan een internationaal netwerk en doet relevante werkervaring op. Een traineeship is een serieuze startersbaan.

Europese vlaggen

WerkenbijdeEU helpt je!

WerkenbijdeEU zorgt namens de Nederlandse overheid voor een goede instroom van Nederlanders bij de Europese Unie. WerkenbijdeEU is onderdeel van de rijksbrede Shared Service Organisatie 3W | WereldWijd Werken. 3W is de rijksbrede Shared Service Organisatie die producten en diensten levert ter ondersteuning van diegenen die voor de Nederlandse overheid in het buitenland werken, reizen en verblijven.

Ambieer je een carrière bij de Europese Unie? En heb je het idee dat jouw talenten het beste tot hun recht komen op Europees niveau? WerkenbijdeEU helpt je op weg. Kijk verder op onze website voor uitgebreide informatie over carrièremogelijkheden bij de EU.

Wat doet werkenbijdeEU voor jou?

 • We geven je informatie over sollicitatieprocedures bij de instellingen van de Europese Unie.
 • We adviseren, begeleiden en trainen je bij de voorbereiding op het EU concours (de selectieprocedure voor een vaste baan bij de EU).
 • We geven presentaties op carrièrebeurzen.
 • Een aantal keer per jaar organiseren we informatie- en netwerkbijeenkomsten (Meet & Greets) over werken bij de EU.
 • We beantwoorden je vragen over werken bij de EU. Dit doen we onder andere via Facebook, LinkedIn en Twitter.