In oktober 2019 starten als trainee bij de Europese Commissie? Solliciteer tot 4 februari

Ook jij kan als trainee bij de Europese Commissie voor ruim 500 miljoen Europeanen werken!

Met vrijwel elke studierichting kan je als trainee bij de Europese Commissie aan de slag. Het zogenaamde Blue Book traineeprogramma staat open voor kandidaten met minimaal een bachelor, duurt vijf maanden en wordt betaald. Het maakt niet uit of je wel al enige of nog helemaal geen werkervaring hebt. Je zet met een traineeship een belangrijke (eerste) stap in je (Europese, internationale) carrière. Niet alleen als je internationale betrekkingen, Europese studies of een vergelijkbare studie hebt gedaan, ben je welkom als trainee. De Europese Commissie is ook op zoek naar specialisten op diverse vakgebieden.

Vlaggen voor Berlaymont gebouw van de Europese Commissie

Een traineeship bij de EU is een mooie start van je carrière

Als trainee maak je kennis met het werk van de Europese instellingen en doe je (internationale) werkervaring op. Meestal in Brussel, maar ook Luxemburg, Straatsburg, Den Haag of een andere locatie in Europa kan je standplaats zijn. Je buigt je over uiteenlopende onderwerpen van bijvoorbeeld klimaatverandering tot cyberveiligheid, migratie en buitenlands beleid, vaak ook erg actueel. Een EU-traineeship op je cv opent dikwijls deuren bij andere (Europese of internationale) instellingen.

Wil jij in oktober 2019 starten als trainee bij de Europese Commissie? Zorg dan dat je voor 4 februari solliciteert op een traineeplek. Meld je daarna ook direct aan voor de begeleiding van WerkenbijdeEU om jouw kansen op een traineeship vergroten.

Je kan solliciteren op een traineeship bij de Europese Commissie als je:

  • in het bezit bent van een minimaal een bachelor diploma (hbo en wo);
  • minimaal twee officiële EU-talen goed beheerst, waarvan één het Engels, Frans of Duits;
  • niet langer dan zes weken voor een EU-instelling of EU-orgaan gewerkt hebt.

De Europese Commissie betaalt je tijdens je traineeship je ongeveer € 1.200 netto per maand.

Verder oriënteren en solliciteren op jouw traineeship bij de Europese Commissie

Uitgebreide informatie over het traineeship bij de Europese Commissie en over de sollicitatieprocedure staat op de Blue Book traineeship website. Je vindt hier ook een overzicht van veelgestelde vragen en testimonials van oud-trainees. Dit is tevens de website om je aan te melden voor het traineeship.

►Tips & tricks bij je sollicitatie
Bekijk de Facebook livestream uit augustus 2018 waarin oud-trainee Hester en WerkenbijdeEU-voorlichter Jasper je alles vertellen over (solliciteren op) het traineeship bij de Europese Commissie. Veel vragen die WerkenbijdeEU regelmatig ontvangt, worden hier beantwoord.

Waar kom ik binnen de Europese Commissie tot mijn recht?

Je bent geïnteresseerd in een traineeship bij de Europese Commissie. Welke afdeling is voor jou interessant om jouw traineeship door te brengen? Op de website van het Europese Commissie vind je een overzicht van de verschillende departementen en uitvoerende agentschappen.

WerkenbijdeEU helpt je bij jouw sollicitatie voor een plek als trainee bij de Europese Commissie

Heb jij je aangemeld als trainee? WerkenbijdeEU kan je gedurende de gehele selectieprocedure informeren, ondersteunen en begeleiden naar een traineeplek. Neem hiervoor contact met ons op. Met een goede voorbereiding op je sollicitatie vergroot jij je kansen op een traineeship.

Duco Claringbould bij Berlaymont

Werken op internationaal niveau: "In de lift hoor je al vijf talen"

Voor Duco Claringbould is het een gouden combinatie: bezig zijn met maatschappelijke onderwerpen en werken met internationale teams. Een traineeship bij de Europese Commissie bood hem deze kans. Lees meer over de ervaringen van Duco als trainee bij de Europese Commissie.

Olga Korolkova bij Europees Parlement

EU-trainee Olga Korolkova is bij de Europese Commissie op hoog niveau met haar specialisme bezig

”Kan ik met mijn technische achtergrond aan de slag bij de Europese Commissie?” Die vraag hield Olga Korolkova lang bezig. Dus toen ze hoorde dat de Europese Commissie op zoek is naar trainees met een specialisme, twijfelde ze geen moment en gaf ze haar baan op. Lees het verhaal van Olga over haar traineeship bij de Europese Commissie.

Yvette bij EU-vlaggen

Jezelf overwinnen: een mooi rapport opleveren na een moeilijke vergadering

De agenda van Yvette Drissen zit bomvol. Op de ene dag notuleert ze als trainee tijdens een vergadering van de Raad van de Europese Unie. Op een ander moment zit ze bij een vergadering over migratie. En na het werk spreekt ze af met andere trainees. Ook al komt Yvette bijna tijd te kort, deze ervaring in Brussel is het beslist waard, zegt ze. Lees meer over Yvette's ervaringen in Brussel.

Voorsprong als EU-trainee

Een traineeship bij de Europese Unie is het begin van je internationale carriére. Als trainee maak je kennis met het werk van de Europese instellingen en doe je (internationale) werkervaring op. Meestal in Brussel, maar ook Luxemburg, Straatsburg, Den Haag of een andere locatie in Europa kan je standplaats zijn. Je buigt je over uiteenlopende onderwerpen zoals bijvoorbeeld klimaatverandering, migratie, cyberveiligheid en buitenlands beleid, vaak ook erg actueel. Een EU-traineeship op je cv opent dikwijls deuren bij andere (Europese of internationale) instellingen.

Met vrijwel elke studierichting kan je als trainee bij de EU terecht. De EU biedt je de kans om als trainee werkervaring op te doen die je goed kunt gebruiken bij het vervolg van je carrière. De meeste traineeprogramma’s staan open voor kandidaten met minimaal een bachelor (hbo en wo), duren vijf maanden en zijn betaald. Je zet hiermee een belangrijke eerste stap in je carrière. Lees meer informatie over andere traineemogelijkheden bij de Europese Unie.

Trainee bij de EU