Kijk over grenzen heen: word trainee bij de Europese Commissie!

Een traineeship bij de Europese Commissie is de springplank naar een carrière op hoog niveau. Je bouwt aan een (internationaal) netwerk en doet relevante werkervaring op. Niet alleen als je internationale betrekkingen, Europese studies of een vergelijkbare studie hebt gedaan, kun je als trainee aan de slag. De Europese Commissie is juist ook op zoek naar specialisten op diverse andere vakgebieden.

Wil jij in oktober 2020 starten als trainee bij de Europese Commissie? Solliciteer dan tussen 6 en uiterlijk 31 januari bij het Traineeships Office van de Europese Commissie.

Vlag en banier Europese Commissie

Wat en waar

Een traineeship bij de Europese Commissie is een serieuze startersbaan van ongeveer een half jaar. Je krijgt al snel veel verantwoordelijkheid en draait mee als volwaardig lid van een afdeling. Je ontvangt daarvoor een maandelijkse vergoeding van € 1220.78 netto per maand.

Tijdens het traineeship maak je kennis met het werk van de Europese instellingen en doe je (internationale) werkervaring op. Meestal in Brussel, maar ook Luxemburg, Straatsburg, Den Haag of een andere locatie in Europa kan je standplaats zijn.

Voor wie

Je kan solliciteren op een traineeship bij de Europese Commissie als je:

  • in het bezit bent van een minimaal een bachelor diploma (hbo en wo);
  • minimaal twee officiële EU-talen goed beheerst, waarvan één het Engels, Frans of Duits;
  • niet langer dan zes weken voor een EU-instelling of EU-orgaan gewerkt hebt.
Entree Berlaymontgebouw Europese Commissie

4 redenen om te kiezen voor een traineeship bij de Europese Commissie

Een traineeship bij de Europese Commissie is een mooie start van je (internationale) carrière. Binnen korte tijd leer je de ins en outs van de EU kennen. Welke achtergrond je ook hebt, er liggen mooie kansen voor je om je verder te verdiepen in jouw vakgebied. Net als andere ambitieuze young professionals uit heel Europa volg je vijf maanden een boeiend traineeprogramma én doe je veel nieuwe kennis en ervaring op. We hebben de belangrijkste voordelen voor je op een rijtje gezet.

Werken aan actuele onderwerpen

Je buigt je over thema’s die hoog op de maatschappelijke en politieke agenda staan. Uiteenlopende onderwerpen van bijvoorbeeld klimaatverandering tot cyberveiligheid, migratie en buitenlands beleid, vaak ook erg actueel en het nieuws van de dag.

Je werkt samen met ambitieuze en hooggekwalificeerde mensen uit heel Europa. Je legt contacten die bepalend kunnen zijn voor de rest van je loopbaan. Een EU-traineeship op je cv opent dikwijls deuren bij andere (Europese of internationale) instellingen en bedrijven.

Fieke van de Ven en Daniel Sent

Van fraudebestrijding tot projectmanagement in Ethiopië

Het grootste en meest bekende traineeship binnen de EU, het Blue Book programma van de Europese Commissie, zit er bijna op voor Fieke van de Ven en Daniel Sent. Vijf maanden lang maakten zij kennis met het werk van de Europese instellingen. En dat smaakt naar meer. Beiden zijn enthousiast over een volgende internationale carrièrestap. 'Nu ik middenin de EU sta, word ik steeds enthousiaster over het werk dat hier wordt gedaan', vertelt Daniel enthousiast.

Oriënteren en solliciteren

Op onze website vind je meer informatie over traineeships bij de Europese Unie. Lees hier onder andere tips over hoe je jouw kansen kan vergroten. En oriënteer je op het selectieproces, hoe dat werkt, wat daar bij komt kijken en welke invloed jij hier zelf op uit kan oefenen.

Wil je meer weten over dit traineeship bij de Europese Commissie? Ga naar de website van het Traineeships Office van de Europese Commissie. Je vindt daar informatie over de inhoud van het traineeship, hoe je kan solliciteren, veelgestelde vragen en nog veel meer. Via deze website kan je tussen 6 en 31 januari direct solliciteren op het traineeship.

WerkenbijdeEU helpt je tijdens jouw sollicitatie

Wil jij je voor 31 januari aanmelden of heb jij je al aangemeld als trainee? WerkenbijdeEU informeert je gedurende de gehele selectieprocedure. Wij ondersteunen en begeleiden je naar een traineeplek. Neem contact met ons op zodat we je goed kunnen adviseren. Met een goede voorbereiding op je sollicitatie vergroot jij je kansen op een traineeship.

Melvin en Charlotte op plein voor Berlaymontgebouw van de Europese Commissie

Na het traineeship aan de slag bij de Europese Unie

Als het traineeship bij de Europese Commissie is afgelopen, sta je voor een nieuwe keuze. Wat wordt jouw volgende carrièrestap? Tijdelijk contract, vaste medewerker of Junior Professional Program (JPP)? Lees de uitleg van Jasper de Boer, voorlichter bij WerkenbijdeEU, over de mogelijkheden bij de EU. En lees hoe oud-trainee Melvin van Velthoven met een omweg, een vaste functie kreeg bij de Europese Commissie.