Solliciteer tot 15 maart en start in oktober als trainee bij de Europese Commissie

De Europese Commissie neemt beslissingen over belangrijke thema’s die invloed hebben op jouw leven en dat van 450 miljoen andere Europeanen. Als trainee kan jij daar een rol in spelen.

Tijdens je traineeship buig je je over thema’s die hoog op de maatschappelijke en politieke agenda staan. Onderwerpen als de Europese Green Deal, digitalisering, migratie en internationaal beleid zijn zeer actueel en regelmatig in het nieuws.

Een Blue Book traineeship bij de Europese Commissie kan jouw springplank zijn naar een carrière op hoog niveau. Je bouwt tijdens het traineeship aan een (internationaal) netwerk en doet relevante werkervaring op.

Wil jij oktober 2024 als trainee aan de slag? Van 19 februari (10.00 uur) tot 15 maart (10.00 uur) kan je solliciteren bij het Traineeships Office van de Europese Commissie. Bereid je goed voor! Bekijk de online voorlichting en meld je aan voor het Talent Netwerk van WerkenbijdeEU. Lees hieronder verder voor meer informatie.

Entree Berlaymontgebouw Europese Commissie

Blue Book traineeship Europese Commissie, wat en waar?

Een traineeship bij de Europese Commissie, ook wel Blue Book traineeship genoemd, is een serieuze startersbaan van ongeveer een half jaar. Je krijgt al snel veel verantwoordelijkheid en je draait mee als volwaardig lid van een afdeling. Je ontvangt daarvoor een maandelijkse vergoeding van ongeveer € 1.365 netto (wonen en leven in Brussel is voordeliger dan in Nederland).

Tijdens het traineeship maak je kennis met het werk van de Europese instellingen en doe je (internationale) werkervaring op. Meestal in Brussel, maar ook Luxemburg, Straatsburg, Den Haag of een andere stad in Europa kan je standplaats zijn.

Voor het traineeship heb je minimaal een wo- of hbo-bachelordiploma nodig. De Europese Commissie zoekt generalisten én specialisten om te werken aan uiteenlopende, vaak actuele thema’s. Je werkt samen met ambitieuze en hooggekwalificeerde mensen uit de hele EU en legt contacten die bepalend kunnen zijn voor je verdere loopbaan. Een EU-traineeship opent namelijk deuren bij andere (Europese of internationale) instellingen, bedrijven en de Rijksoverheid.

Voor wie?

Je kan solliciteren op het Blue Book traineeship bij de Europees Commissie als je:

  • in het bezit bent van minimaal een bachelordiploma (hbo/wo)
  • minimaal twee officiële EU-talen goed beheerst, waaronder Engels, Frans of Duits
  • niet eerder langer dan zes weken voor een EU-instelling of EU-orgaan hebt gewerkt

Joep Schoenmakers was direct nieuwsgierig toen hij zag dat Franse medestudenten voor het traineeship bij de Europese Commissie solliciteerden. Al snel vulde ook hij de benodigde documenten in en stuurde ze op samen met zijn cv. Inmiddels zit zijn traineeship er alweer bijna op.

“Ik kijk nu door een heel andere bril naar de economie van mijn thuisland”, vertelde hij onder meer.

Benieuwd hoe hij verder terugkijkt op zijn tijd in Brussel? 

Oriënteren en solliciteren

Op onze website vind je meer informatie over traineeships bij de Europese Unie. Lees hier onder andere tips over hoe je jouw kansen kan vergroten. Oriënteer je op het selectieproces, hoe het werkt, wat erbij komt kijken en welke invloed jij hier zelf op kan uitoefenen.

Wil je meer weten over dit traineeship bij de Europese Commissie? Ga naar de website van het Traineeships Office van de Europese Commissie. Je vindt daar informatie over de inhoud van het traineeship, hoe je kan solliciteren, de selectieprocedure en nog veel meer. Bij de veelgestelde vragen (FAQ) vind je op meer dan honderd vragen een antwoord, bestudeer ze goed voordat je met je sollicitatie start.

Neem de tijd om alle gevraagde documenten te verzamelen en de informatie zeer zorgvuldig in te vullen en in te dienen. En wacht niet tot het laatste moment met solliciteren. Kom je door de voorselectie heen, dan kan dit je veel winst opleveren en de kans om geselecteerd te worden aanzienlijk vergroten. Kijk voor meer informatie over de te uploaden documenten bij de FAQ op de website van het Traineeships Office, vraag 'What supporting documents should be attached to the application form?'

Melissa van der Heijden, oud-trainee Europese Commissie

Eigen initiatief nemen is belangrijk in Brussel, merkte Melissa. ‘Mijn supervisor zei meteen: “Je bent hier voor je eigen ontwikkeling, dus maak er wat van. Wil je iets speciaals zien of doen, klop dan gewoon aan bij de directie en vraag het.” Dat ging me gemakkelijker af dan ik dacht. Enthousiasme en nieuwsgierigheid worden zeker gewaardeerd en ik werd steeds zelfverzekerder.

Lees verder over Melissa’s ervaringen als trainee bij het directoraat-generaal Civiele bescherming en humanitaire operaties van de Europese Commissie.

De hulp en adviezen van WerkenbijdeEU via het Talent Netwerk

Solliciteren voor het traineeship bij de Europese Commissie kan van 19 februari tot 15 maart 2024.

Heb jij je ingeschreven voor een traineeship voor de periode oktober 2024 tot maart 2025? En ben je in het bezit van de Nederlandse nationaliteit? Registreer je dan voor het Talent Netwerk bij dit traineeship (dit kan pas vanaf 19 februari, nadat je gesolliciteerd hebt). Zo kan WerkenbijdeEU contact met je houden: voor, tijdens en na je traineeship. Word je voorgeselecteerd, de Blue Book selectie? Dan geven we je via een online presentatie informatie en tips die je kunt gebruiken bij het solliciteren op jouw drie voorkeursplekken. Samen met de afdeling Algemene Bestuursdienst van de Permanente Vertegenwoordiging van het Koninkrijk der Nederlanden bij de Europese Unie (PV EU) organiseren we in de eerste maand van het traineeship een welkomstbijeenkomst bij de PV EU in Brussel. Ook verderop in en na afloop van jouw traineeship kan WerkenbijdeEU je via het Talent Netwerk van dienst zijn bij een volgende carrièrestap bij de EU.

Online voorlichting over Blue Book traineeship Europese Commissie

Bekijk de online voorlichting uit januari 2023. Hierin wordt het traineeship-programma toegelicht, worden vragen beantwoord en ervaringen gedeeld.

Onderwerpen voorlichtingsbijeenkomst:

  • mogelijkheden als trainee
  • een werkdag bij de Europese Commissie
  • leven en leren bij de EU en in Brussel
  • het traineeplek en je carrière daarna
  • do’s en don'ts van de selectieprocedure
  • de Blue Book voorselectie en hoe verder
  • wat WerkenbijdeEU voor jou kan doen

Sprekers zijn: Lieke Brackel (trainee), Monty Aal (trainee) , Melisa Duman (ex-trainee, nu junior professional bij de Europese Commissie) en Annieke Logtenberg (ex-trainee, beleidsmedewerker en teamleider bij de Europese Commissie). Host is de voorlichter en kandidatenbegeleider van WerkenbijdeEU.

Bart van der Meer, oud-trainee bij de Europese Commissie

In Brussel ontdekte Bart hoeveel Europeanen eigenlijk gemeen hebben met elkaar. ‘Grappig was dat ik me al na één dag in Brussel meer Europeaan dan Nederlander voelde. Ook realiseerde ik me opeens heel goed dat wat we in Nederland meekrijgen over Brussel slechts het topje van de ijsberg is. Brussel is hét platform waar ambitieuze visies worden omgezet naar beleid met impact.

Lees verder over Barts ervaringen als trainee bij het directoraat-generaal Interne markt, industrie, ondernemerschap en midden- en kleinbedrijf van de Europese Commissie.