Interesse in een carrière bij de EU? Zo helpt WerkenbijdeEU jou daarbij
Als je droomt van een impactvolle carrière in een internationale omgeving, dan zit je goed bij de EU. Wat je studieachtergrond ook is: de EU biedt loopbaanmogelijkheden voor studenten en afgestudeerden in vrijwel elk vakgebied. Er zijn volop kansen om aan de slag te gaan in Brussel, Luxemburg en Straatsburg, maar ook in de rest van Europa én de wereld. We vertellen je graag meer over de carrièremogelijkheden bij de EU en wat de EU zoekt in (toekomstige) trainees.
De ideale start van jouw EU-carrière: doe een traineeship
Een traineeship bij een van de instellingen van de Europese Unie is een serieuze startersbaan. Je krijgt al snel veel verantwoordelijkheid en draait mee als volwaardig lid van een afdeling. Daardoor doe je vaardigheden op waar je de rest van je loopbaan iets aan hebt. Ook biedt een traineeship de kans om contacten te leggen die bepalend kunnen zijn voor de rest van je loopbaan. Daarmee kan een traineeship bij de EU de start zijn van een mooie internationale carrière.
Welke traineeships biedt de EU?
De EU bestaat uit een groot aantal instellingen. Daarom is er ook een grote variëteit aan traineeships.
Hieronder vind je een korte uitleg over een aantal traineeships bij de EU. Meer weten? Bekijk dan het uitgebreide overzicht met traineeships bij de EU op onze site.
Dit heb je nodig om trainee te worden bij de EU
Om in aanmerking te komen voor een traineeship, moet je tenminste een driejarige bachelor (hbo of wo) hebben afgerond. Door het brede aanbod aan traineeships, kun je met bijna elke studieachtergrond terecht.
Daarnaast zijn er nog meer dingen die jij kunt doen om de kans op een traineeship te vergroten. De EU kent punten toe voor iedere relevante ervaring die je meebrengt. Hieronder lichten we er een aantal toe:
- Internationaal profiel: krijg je de kans om een uitwisseling te doen voor je studie? Of overweeg je om vrijwilliger te worden in een ander land? Doen! Internationale ervaring levert een grote bijdrage aan je aanmelding.
- Relevante werk- of vrijwilligerservaring: Denk niet alleen aan bijbanen, maar ook aan stages, vrijwilligerswerk en besturen of commissies.
- Talenkennis: als trainee moet je tenminste twee officiële EU-talen goed beheersen. Denk aan (naast het Nederlands) Engels, Frans of Duits. Extra talen leveren ook weer extra punten op.
- Zeldzame vakgebieden: een minder voor de hand liggende studie draagt bij aan de opvallendheid en diversiteit van je aanmelding. Denk bijvoorbeeld aan studies als astronomie of animal sciences.
Wanneer jouw profiel overlap vertoont met (een aantal van) deze punten, is de kans reëel dat je trainee wordt bij de EU.
Deze trainees gingen je voor
Hoe het écht is om trainee te zijn bij de EU? Dat weet iemand die het zelf is geweest natuurlijk het beste. Lees hieronder de verhalen van een aantal Nederlanders die je voorgingen:
- Het verhaal van Javina: Blue Book trainee bij OLAF: het Europees Bureau voor Fraudebestrijding
- Het verhaal van Joep: Blue Book trainee bij DG ECFIN: het directoraat-generaal voor economische en financiële zaken
- Het verhaal van Anke: Schuman trainee bij DG ERPS: het directoraat-generaal voor parlementaire onderzoekservices
Begeleiding van WerkenbijdeEU
WerkenbijdeEU geeft namens de Rijksoverheid informatie en ondersteuning aan Nederlanders die bij de EU willen werken. We doen dit bijvoorbeeld door het organiseren van (online) voorlichtingen en het aanbieden van oefenmateriaal voor de selectietesten.
Hoe onze ondersteuning er precies uitziet, hangt af van het traineeship of de functie waarop je solliciteert. Als we ondersteuning aanbieden voor een bepaalde selectieprocedure, kun je je aanmelden voor het bijbehorende Talent Netwerk. Via die weg blijven we met jou in contact. We delen bijvoorbeeld handige informatie en geven je een seintje indien we een voorlichting organiseren.
Door het grote aanbod van traineeships en selectieprocedures bij de EU, kan het voorkomen dat WerkenbijdeEU minder of geen ondersteuning aanbiedt. In dat geval verwijzen we je graag naar onze algemene tips.
Ga je solliciteren bij de EU? Houd onze website, LinkedIn en Magnet.me bedrijfspagina in de gaten om op de hoogte te blijven van de selectieprocedures waarvoor we hulp aanbieden.
Let op: we bieden geen individueel (carrière)advies.