Een traineeship bij de EU, daar werken waar het gebeurt

De EU biedt je de kans om als trainee waardevolle ervaring op te doen. De meeste trainee programma’s staan open voor iedereen met minimaal een bachelor op zak, duren vijf maanden en zijn betaald. Je zet hiermee een belangrijke eerste stap in je (Europese, internationale) carrière. Niet alleen als je internationale betrekkingen, Europese studies of een vergelijkbare studie hebt gedaan, ben je welkom als trainee. De EU is juist ook op zoek naar specialisten, personen met een technische studie achtergrond, financials, economen of andere studierichtingen. Met elke studierichting kan je als trainee bij de EU terecht!

Vlaggen bij Berlaymont gebouw Europese Commissie

Voorsprong als EU-trainee

Als trainee maak je kennis met het werk van de Europese instellingen en doe je internationale werkervaring op. Meestal in Brussel, maar ook Luxemburg, Straatsburg, Den Haag of een andere locatie in Europa kan je standplaats zijn. Je buigt je over uiteenlopende onderwerpen, van klimaatverandering tot onderwijs en buitenlands beleid etc. Een EU-traineeship op je cv opent vaak deuren bij andere (Europese of internationale) instellingen.

Deze zomer kan je inschrijven voor een traineeship bij de Europese Commissie. Verderop in dit artikel lees je hierover meer. Ook bij de andere Europese instellingen en agentschappen zijn tal van mogelijkheden voor trainees. Heb je minimaal een bachelordiploma, dan is er bij elke studierichting altijd wel ergens binnen de Europese Unie een interessant traineeship te vinden.

Hoai Tram Nguyen

EU-trainee Hoai Tram Nguyen draagt bij aan bescherming van burgers

Werk dat ertoe doet, daar was Hoai Tram Nguyen (23) naar op zoek. Ze vond het bij het Directoraat-Generaal voor Civiele Bescherming en Humanitaire Hulp van de Europese Commissie, waar ze vijf maanden als trainee werkte.

Lees het artikel over de ervaringen van trainee Hoai Tram Nguyen.

Tot 31 augustus 2017 aanmelden voor traineeship Europese Commissie

Het traineeship bij de Europese Commissie start in maart 2018 en duurt vijf maanden. De inschrijving staat open voor iedereen die minimaal een universitaire bachelor op zak heeft.

Kijk voor uitgebreide informatie over dit traineeship op de website van het Traineeships Office van de Europese Commissie. Daarop staat een onderdeel met veelgestelde vragen; jouw vraag wordt daar vast ook beantwoord! Op de pagina’s over traineeships bij de EU op deze website vind je eveneens informatie. Je vindt daar onder andere tips om je kansen te vergroten en informatie over traineeships bij de andere instellingen en agentschappen van de Europese Unie.

Andere mogelijkheden als trainee bij de EU

Je kunt je op dit moment (of binnenkort) onder andere ook als trainee inschrijven bij de volgende Europese instellingen:

Agentschappen

Ben je op zoek naar een vakspecifiek traineeship? Oriënteer dan ook eens op de mogelijkheden als trainee bij een van de Europese agentschappen. De meeste agentschappen zijn belast met technische, wetenschappelijke en gespecialiseerde taken. Sommige agentschappen hebben een vaste selectieperiode voor traineeships, bij andere kun je je het hele jaar door aanmelden. In dat laatste geval vermelden ze vaak traineeshipvacatures op hun website. Ook kunnen de duur van de traineeships en de toelatingseisen per agentschap variëren. Meer informatie vind je op de websites van de agentschappen.Een overzicht hiervan vind je elders op deze website.

Trainee bij de EU

Begeleiding WerkenbijdeEU en Talent Pool

Heb je je aangemeld als trainee, neem dan contact met WerkenbijdeEU op via info@werkenbijdeEU.nl. Wij sturen je een link naar het aanmeldformulier voor onze Talent Pool. Door je te registreren in de Talent Pool kunnen wij gedurende de gehele selectieprocedure contact met jou onderhouden en je ondersteunen en begeleiden op het moment dat je door de voorselectie bent gekomen.