Een traineeship bij de EU, daar werken waar het gebeurt

De EU biedt je de kans om als trainee waardevolle ervaring op te doen. De meeste trainee programma’s staan open voor iedereen met minimaal een bachelor op zak, duren vijf maanden en zijn betaald. Je zet hiermee een belangrijke eerste stap in je (Europese, internationale) carrière. Niet alleen als je internationale betrekkingen, Europese studies of een vergelijkbare studie hebt gedaan, ben je welkom als trainee. De EU is juist ook op zoek naar specialisten, personen met een technische studie achtergrond, financials, economen of andere studierichtingen. Met elke studierichting kan je als trainee bij de EU terecht!

Vlaggen bij Berlaymont gebouw Europese Commissie

Voorsprong als EU-trainee

Als trainee maak je kennis met het werk van de Europese instellingen en doe je internationale werkervaring op. Meestal in Brussel, maar ook Luxemburg, Straatsburg, Den Haag of een andere locatie in Europa kan je standplaats zijn. Je buigt je over uiteenlopende onderwerpen, van klimaatverandering tot onderwijs en buitenlands beleid etc. Een EU-traineeship op je cv opent vaak deuren bij andere (Europese of internationale) instellingen.

Bij vrijwel alle Europese instellingen en agentschappen zijn tal van mogelijkheden voor trainees. Heb je minimaal een bachelordiploma, dan is er bij elke studierichting altijd wel ergens binnen de Europese Unie een interessant traineeship te vinden.

Inschrijven voor een traineeship bij het Europees Parlement kan tot 15 oktober

Wil je in maart 2018 voor vijf maanden aan de slag als trainee bij het Europees Parlement? Tot 15 oktober dit jaar kan iedereen met minimaal een bachelor (hbo/wo) zich inschrijven.

Lees alle informatie over dit traineeship op de speciale pagina op de website van het Europees Parlement. Daarop staat ook een document met veelgestelde vragen; jouw vraag wordt daar vast ook beantwoord! Tips om je kansen te vergroten en informatie over traineeships bij de andere instellingen en agentschappen van de Europese Unie vind je op de pagina’s over traineeships bij de EU op deze website.

Thijs Bonenkamp bij vlaggen EU

EU-trainee Thijs Bonenkamp betrekt de burger bij de EU

Nergens kun je directer bezig zijn met het betrekken van de Nederlandse burger bij de EU dan bij het Informatiebureau van het Europees Parlement in Den Haag. Thijs Bonenkamp werd er trainee nadat hij zich tijdens een stage in Denemarken beter bewust werd van Euroscepsis en het belang van een goede dialoog tussen burgers en de EU. Lees meer over het traineeship van Thijs bij het Europees Parlement.

Andere mogelijkheden als trainee bij de EU

Je kunt je op dit moment (of binnenkort) onder andere ook als trainee inschrijven bij de volgende Europese instellingen:

Facebook Live

Facebook Live sessie met tips & tricks bij je sollicitatie

Via de Facebook Live sessie die donderdag 17 augustus heeft plaatsgevonden, loodst WerkenbijdeEU-voorlichter Jasper je door de aanmeldprocedures bij de Europese Commissie en het Europees Parlement. Hij geeft je onder andere advies voor een goede sollicitatie. Veel vragen die WerkenbijdeEU regelmatig ontvangt, worden hier beantwoord. De Facebook Live sessie is via onze WerkenbijdeEU-Facebookpagina terug te zien.

Agentschappen

Ben je op zoek naar een vakspecifiek traineeship? Oriënteer dan ook eens op de mogelijkheden als trainee bij een van de Europese agentschappen. De meeste agentschappen zijn belast met technische, wetenschappelijke en gespecialiseerde taken. Sommige agentschappen hebben een vaste selectieperiode voor traineeships, bij andere kun je je het hele jaar door aanmelden. In dat laatste geval vermelden ze vaak traineeshipvacatures op hun website. Ook kunnen de duur van de traineeships en de toelatingseisen per agentschap variëren. Meer informatie vind je op de websites van de agentschappen.Een overzicht hiervan vind je elders op deze website.

Trainee bij de EU

Begeleiding WerkenbijdeEU en Talent Pool

Heb je je aangemeld als trainee, neem dan contact met WerkenbijdeEU op via info@werkenbijdeEU.nl. Wij sturen je een link naar het aanmeldformulier voor onze Talent Pool. Door je te registreren in de Talent Pool kunnen wij gedurende de gehele selectieprocedure contact met jou onderhouden en je ondersteunen en begeleiden op het moment dat je door de voorselectie bent gekomen.

Hoai Tram Nguyen

EU-trainee Hoai Tram Nguyen draagt bij aan bescherming van burgers

Werk dat ertoe doet, daar was Hoai Tram Nguyen naar op zoek. Ze vond het bij het Directoraat-Generaal voor Civiele Bescherming en Humanitaire Hulp van de Europese Commissie, waar ze vijf maanden als trainee werkte.

Lees het artikel over de ervaringen van trainee Hoai Tram Nguyen.

Cees Jan Geuze

EU-trainee Cees Jan Geuze werkt in het hart van de Europese politiek

Als trainee in het kabinet van de eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie heeft hij drukke, afwisselende werkdagen. "Wat wij doen is concreet en heeft invloed op de politiek."

Meer lezen over wat Cees Jan aanspreekt aan het traineeship?