Als trainee bij de Europese Unie werken voor 500 miljoen Europeanen?

De EU biedt je de kans om als trainee waardevolle en zinvolle werkervaring op te doen. De meeste trainee programma’s staan open voor kandidaten met minimaal een bachelor (hbo en wo), duren vijf maanden en zijn betaald. Je zet hiermee een belangrijke eerste stap in je (Europese, internationale) carrière. Niet alleen als je internationale betrekkingen, Europese studies of een vergelijkbare studie hebt gedaan, ben je welkom als trainee. De EU is juist ook op zoek naar specialisten, zoals: ingenieurs, financials, economen, maar bijvoorbeeld ook voedselveiligheidsspecialisten, landbouwdeskundigen en onderwijskundigen. Met elke studierichting kan je als trainee bij de EU terecht.

vlag Europese Unie

Voorsprong als EU-trainee

Als trainee maak je kennis met het werk van de Europese instellingen en doe je (internationale) werkervaring op. Meestal in Brussel, maar ook Luxemburg, Straatsburg, Den Haag of een andere locatie in Europa kan je standplaats zijn. Je buigt je over uiteenlopende onderwerpen van klimaatverandering tot onderwijs en buitenlands beleid etc., vaak ook erg actueel. Een EU-traineeship op je cv opent dikwijls deuren bij andere (Europese of internationale) instellingen.

Bij vrijwel alle Europese instellingen en agentschappen zijn tal van mogelijkheden voor trainees. Ben je in het bezit van minimaal een bachelordiploma, dan is er bij elke studierichting altijd wel ergens binnen de Europese Unie een interessant traineeship te vinden.

Van 4 tot 31 januari aanmelden voor traineeship Europese Commissie

Het eerstvolgende traineeship bij de Europese Commissie start in oktober 2018 en duurt vijf maanden. De inschrijving staat open voor iedereen die in het bezit is van minimaal een bachelor (hbo en wo).

Kijk voor uitgebreide informatie over dit traineeship op de website van het Traineeships Office van de Europese Commissie. Daarop staat onder andere een onderdeel met veelgestelde vragen. Jouw vraag wordt daar vast ook beantwoord! Op de pagina’s over traineeships bij de EU op deze website vind je eveneens informatie. Je vindt daar onder andere tips om je kansen te vergroten en informatie over traineeships bij de andere instellingen en agentschappen van de Europese Unie.

Hoai Tram Nguyen

EU-trainee Hoai Tram Nguyen draagt bij aan bescherming van burgers

Werk dat ertoe doet, daar was Hoai Tram naar op zoek. Ze vond het bij het Directoraat-Generaal voor Civiele Bescherming en Humanitaire Hulp van de Europese Commissie, waar ze vijf maanden als trainee werkte.

Lees het artikel over de ervaringen van trainee Hoai Tram Nguyen.

Andere mogelijkheden als trainee bij de EU

Je kunt je op dit moment (of binnenkort) onder andere als trainee inschrijven bij de volgende Europese instellingen:

Cees Jan Geuze

EU-trainee Cees Jan Geuze werkt in het hart van de Europese politiek

Als trainee in het kabinet van de eerste vicevoorzitter van de Europese Commissie heeft hij drukke, afwisselende werkdagen. "Wat wij doen is concreet en heeft invloed op de politiek."

Meer lezen over wat Cees Jan aanspreekt aan het traineeship?

Mogelijkheden bij agentschappen

Ben je op zoek naar een vakspecifiek traineeship? Oriënteer je dan ook eens op de mogelijkheden als trainee bij een van de Europese agentschappen. De meeste agentschappen zijn belast met technische, wetenschappelijke en gespecialiseerde taken. Sommige agentschappen hebben een vaste selectieperiode voor traineeships, bij andere kun je je het hele jaar door aanmelden. In dat laatste geval vermelden ze vaak traineeshipvacatures op hun website. Ook kunnen de duur van de traineeships en de toelatingseisen per agentschap variëren. Meer informatie vind je op de websites van de agentschappen.Een overzicht hiervan vind je elders op deze website.

Facebook Live

Facebook Live sessie met tips & tricks bij je sollicitatie

Via de Facebook Live sessie uit 2017, loodst WerkenbijdeEU-voorlichter Jasper je door de aanmeldprocedures bij de Europese Commissie en het Europees Parlement. Hij geeft je onder andere advies voor een goede sollicitatie. Veel vragen die WerkenbijdeEU regelmatig ontvangt, worden hier beantwoord. Beluister eerst deze informatie, voordat je jouw vraag aan ons stelt.

Trainee bij de EU

Ondersteuning en begeleiding WerkenbijdeEU

Heb jij je aangemeld als trainee, neem dan direct contact op met WerkenbijdeEU. Wij kunnen je gedurende de gehele selectieprocedure informeren, ondersteunen en begeleiden naar een traineeplek. Stuur ons een e-mail via info@werkenbijdeEU.nl met vermelding van het soort traineeship waarvoor jij je hebt ingeschreven. Wij sturen je vervolgens een link naar het aanmeldformulier voor onze Talent Pool en zullen je verder in het traject begeleiden. Hiermee vergroot jij je kansen op een traineeship.

Inschrijven voor een traineeship bij het Europees Parlement kan vanaf 15 maart tot 15 mei

Wil je in oktober 2018 voor vijf maanden aan de slag als trainee bij het Europees Parlement? Van 15 maart tot 15 mei dit jaar kan iedereen met minimaal een bachelor (hbo en wo) zich inschrijven.

Lees alle informatie over dit traineeship op de speciale pagina op de website van het Europees Parlement. Daarop staat ook een document met veelgestelde vragen; jouw vraag wordt daar vast ook beantwoord! Tips om je kansen te vergroten en informatie over traineeships bij de andere instellingen en agentschappen van de Europese Unie vind je op de pagina’s over traineeships bij de EU op deze website.

Thijs Bonenkamp bij vlaggen EU

EU-trainee Thijs Bonenkamp betrekt de burger bij de EU

Nergens kun je directer bezig zijn met het betrekken van de Nederlandse burger bij de EU dan bij het Informatiebureau van het Europees Parlement in Den Haag. Thijs werd er trainee nadat hij zich tijdens een stage in Denemarken beter bewust werd van Euroscepsis en het belang van een goede dialoog tussen burgers en de EU. Lees meer over het traineeship van Thijs bij het Europees Parlement.