Wil jij als trainee bij de Europese Commissie werken aan jouw toekomst én die van Europa? Solliciteer nu!

Bij de Europese Commissie worden beslissingen genomen over belangrijke thema’s, die invloed hebben op jouw leven en dat van 450 miljoen Europeanen. Jij kan daar als trainee een steentje aan bijdragen. Tijdens je traineeship buig je je over thema’s die vaak hoog op de maatschappelijke en politieke agenda staan. Onderwerpen als bijvoorbeeld de Green Deal, de digitale agenda, migratie en buitenlands beleid, COVID-19 en de oorlog in Oekraïne, vaak erg actueel en het nieuws van de dag.

Een traineeship bij de Europese Commissie is de springplank naar een carrière op hoog niveau. Je bouwt aan een (internationaal) netwerk en doet relevante werkervaring op.

Wil jij 1 maart 2023 starten als trainee bij de Europese Commissie? Solliciteer dan tussen 20 juli en 31 augustus 2022 bij het Traineeships Office van de Europese Commissie. Wij, WerkenbijdeEU, adviseren je met betrekking tot de belangrijkste aandachtspunten bij je online inschrijving. Meld je daarom nu bij WerkenbijdeEU en ontvang onze tips en tricks bij de online inschrijving.

Melissa van der Heijden, oud-trainee Europese Commissie

Wat en waar?

Een traineeship bij de Europese Commissie is een serieuze startersbaan van ongeveer een half jaar. Je krijgt al snel veel verantwoordelijkheid en draait mee als volwaardig lid van een afdeling. Je ontvangt daarvoor een maandelijkse vergoeding van € 1.252,68 netto per maand.

Tijdens het traineeship maak je kennis met het werk van de Europese instellingen en doe je (internationale) werkervaring op. Meestal in Brussel, maar ook Luxemburg, Straatsburg, Den Haag of een andere locatie in Europa kan je standplaats zijn.

Niet alleen als je internationale betrekkingen, Europese studies of een vergelijkbare studie hebt gedaan, kun je als trainee aan de slag. De Europese Commissie zoekt juist ook specialisten op zeer diverse andere vakgebieden om te werken aan uiteenlopende, vaak actuele thema's. (Ver)taalstudenten, maar ook studenten uit andere vakgebieden kunnen bij de Nederlandse taalafdeling als trainee terecht.

Je werkt samen met ambitieuze en hooggekwalificeerde mensen uit heel Europa. De contacten die je legt, kunnen bepalend kunnen zijn voor de rest van je loopbaan. Een EU-traineeship op je cv opent dikwijls deuren bij andere (Europese of internationale) instellingen, bedrijven en de Rijksoverheid.

Voor wie?

Je kan solliciteren op een traineeship bij de Europees Commissie als je:

  • in het bezit bent van minimaal een bachelor diploma (hbo/wo).
  • minimaal twee officiële EU-talen goed beheerst, waarvan één Engels, Frans of Duits is.
  • eerder niet langer dan zes weken voor een EU-instelling of EU-orgaan gewerkt hebt.
Melissa van der Heijden, oud trainee Europese Commissie

Melissa meldde zich aan voor een traineeship bij de Europese Commissie, omdat ze internationale werkervaring wilde opdoen. Nog geen jaar later maakte ze vanuit het Emergency Response Coordination Centre (ERCC) in Brussel het begin van de coronacrisis mee. 'Dat verzin je niet van tevoren', zegt Melissa. Een bijzondere traineeplek in een bijzondere situatie. Lees verder over Melissa's traineeshipervaring bij de Europese Commissie.

Oriënteren en solliciteren

Op deze website vind je meer informatie over traineeships bij de Europese Unie. Lees hier onder andere tips over hoe je jouw kansen kan vergroten. En oriënteer je op het selectieproces, hoe dat werkt, wat daar bij komt kijken en welke invloed jij hier zelf op uit kan oefenen.

Wil je meer weten over dit traineeship bij de Europese Commissie? Ga naar de website van het Traineeships Office van de Europese Commissie. Je vindt daar informatie over de inhoud van het traineeship, hoe je kan solliciteren, veelgestelde vragen en nog veel meer. Je kan tussen 20 juli en 31 augustus 2022 rechtstreels bij het Traineeships Office van de Europese Commissie solliciteren.

WerkenbijdeEU adviseert je met betrekking tot de belangrijkste aandachtspunten bij je online inschrijving om je kansen te vergroten.

Monika Milanovic, oud-trainee Europese Commissie

Tijdens haar traineeship bij de Europese Commissie belandde Monika Milanović middenin het moeizame Europese wetgevingsproces rond ePrivacy. Ze zag van dichtbij hoe het wetsvoorstel voor de zoveelste keer werd weggestemd. Na deze ervaring kijkt ze kritischer naar de Europese Unie, maar ze heeft ook een nieuwe ambitie: ooit hoopt ze de kans te krijgen om Nederland te vertegenwoordigen in de Raad van de Europese Unie. Lees meer over het traineeship van Monika bij de Europese Commissie.

WerkenbijdeEU helpt je tijdens en na jouw sollicitatie

Aanmelden voor het traineeship bij de Europese Commissie kan tot 31 augustus 2022, 12.00 uur 's middags. WerkenbijdeEU informeert je graag over de selectieprocedure. Wij hebben een document met tips en informatie bij het inschrijfformulier beschikbaar. En wij ondersteunen en begeleiden je na de voorselectie naar een traineeplek. Vul het inschrijfformulier voor onze Talent Pool in en wij nemen contact met je op. Met een goede voorbereiding op je sollicitatie vergroot jij je kansen op een traineeship.

Na het traineeship aan de slag bij de Europese Unie

Als het traineeship bij de Europese Commissie is afgelopen, sta je voor een nieuwe keuze. Wat wordt jouw volgende carrièrestap? Tijdelijk contract, vast contract of misschien het Junior Professional Program (JPP)? Lees de uitleg van Jasper de Boer, voorlichter bij WerkenbijdeEU, over de mogelijkheden bij de EU. En lees hoe oud-trainee Melvin van Velthoven via een omweg, een vaste functie kreeg bij de Europese Commissie.

Bart, trainee bij de Europese Commissie

Tijdens het traineeship van Bart in Brussel, werd ook het nieuwe team van de Europese Commissie samengesteld. Een spannende tijd, waarin druk werd gediscussieerd over de langetermijnstrategieën voor Europa. Vanaf dag één werd Bart betrokken bij gesprekken over toekomst van de Europese industrie, de duurzame transitie naar waterstof en het stimuleren van innovatief ondernemerschap. 'Toch mooi om op het juiste moment op de juiste plaats te zijn', zegt Bart. Lees verder over de ervaringen van Bart als trainee bij de Europese Commissie.